Nuo žodžių prie darbų: vandalai išniekino Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų katedrą

Šiandien Vilniuje buvo išniekinta Dievo Motinos Ėmimo į Dangų katedra. Vandalai ant jos užkabino plakatus su kruvinais patriarcho Kirilo ir Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino atvaizdais.

Neapykantą kurstančius plakatus aptiko šventyklos parapijiečiai, atvykę dalyvauti rytinėse pamaldose. Apie įvykį buvo pranešta teisėsaugos institucijoms.

Plakatai buvo pakabinti katedros prieangyje, taip pat ir ant stulpų aplink šventovę. Pasak Vilniaus ir Lietuvos metropolito Inokentijaus, Lietuvos Stačiatikių Bažnyčia į įvykį žiūri labai rimtai, ir ragina valdžią daryti viską, kad būtų išvengta tolesnio nesantaikos religiniu pagrindu kurstymo.

„ Atskilusiųjų nuo bažnyčios kunigų, kurie buvo suspenduoti, pradėta kampanija dėl Lietuvos stačiatikių bažnyčios diskreditavimo duoda vaisių. Anądien teko kreiptis į policiją dėl kelių panašių įvykių Kaune, panašus incidentas užfiksuotas ir Klaipėdoje. Toks teroras ir bauginimai prieš mūsų parapijiečius yra visiškai nepriimtini, ir mes raginame valdžią imtis ryžtingų priemonių jų apsaugai užtikrinti“, – sakė metropolitas Inokentijus.

„Priešiškumo ir nesantaikos skleidimas apie mūsų Bažnyčią neatitinka Lietuvos visuomenės interesų. Esame pasirengę dialogui su valdžia, už kurią kasdien meldžiamasi visose Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios šventovėse“, – pridūrė jis.

Lietuvos Stačiatikių Bažnyčia, atstovaujama metropolito Inokentijaus, vienareikšmiškai pasmerkė Rusijos puolimą Ukrainoje ir išreiškė nesutikimą su patriarcho Kirilo politiniais pareiškimais. Balandžio 30 dieną Vilniuje vyko gausi religinė procesija už Bažnyčios vienybę, ir prieš karą Ukrainoje, kurioje dalyvavo tūkstančiai parapijiečių iš visos šalies.

Nepaisant to, atsiskyrę kunigai, norintys pereiti į Konstantinopolio patriarchato jurisdikciją, žiniasklaidoje pradėjo kampaniją, kuria siekiama diskredituoti Lietuvos Stačiatikių Bažnyčią. Ji paremta tvirtinimais, jog dvasininkai buvo „represuoti“ už jų prieškarinę poziciją.

Iš tikrųjų jie buvo nušalinti nuo tarnybos, ir jiems buvo uždrausta tarnauti dėl priesaikos sulaužymo, bei už veiklą, nukreiptą prieš bažnyčią.