Metropolitas Inokentijus: Esame sąžiningi ir atviri tiek prieš Dievą ir Jo Bažnyčią, tiek prieš Lietuvos valstybę

По-русски читайте ЗДЕСЬ

Žengtas dar vienas žingsnis Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios kelyje, siekiant kanoniškai gauti Savavaldės Bažnyčios statusą. Ketvirtadienį, kovo 16 d., Švenčiausiasis Sinodas, posėdžiavęs Maskvos Danilovo vienuolyne, nutarė nukreipti Vilniaus ir Lietuvos metropolito Inokentijaus prašymą svarstyti Vyskupų Susirinkime.

Pasak metropolito Inokentijaus, tai rodo, kad procesas, kurio dėka Lietuvos Stačiatikių Bažnyčia taps dar savarankiškesnė, vystosi nuosekliai ir laikantis Bažnyčios kanonų, bei vyksta teigiama linkme.

„Įveiktas dar vienas etapas, dar vienas laiptelis kelyje link mūsų bendro tikslo. Didesnio Bažnyčios savarankiškumo siekis buvo ir lieka mūsų principinė pozicija. Kreipimuisi, kuriame prašoma suteikti mums Savavaldės Bažnyčios statusą, pritarė tiek dvasininkija, tiek pasauliečiai. Praėjusių metų pabaigoje į Sinodą kreipėsi Visuotinis Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios Susirinkimas“, – priminė metropolitas Inokentijus.

Jo žodžiais tariant, Savavaldės Bažnyčios statusas iš esmės tik patvirtins tai, kas jau yra tikrovėje, nes ir dabar visi Bažnyčios valdymo sprendimai priimami Lietuvoje, o finansinių ryšių su Maskva nėra. Be to, absoliuti dauguma dvasininkų ir parapijiečių yra Lietuvos piliečiai.

,,Mes siekiame būti sąžiningi ir atviri tiek prieš Dievą ir Jo Šventąją Bažnyčią, tiek prieš Lietuvos valstybę, kurioje gyvename ir laikomės bažnytinių bei pasaulietinių įstatymų“,- pabrėžė metropolitas Inokentijus.

Šiuo metu Savavaldės Bažnyčios statusas suteiktas Latvijos, Estijos ir Moldovos Stačiatikių Bažnyčioms. Šis, artimas autonomijai statusas, reiškia, kad Bažnyčia yra visiškai nepriklausoma spręsdama savo bažnytinio gyvenimo reikalus.

Nuotraukose: Iškilmės Surdegio Dievo Motinos ikonos atvykimo į Vilnių proga 2022 m. spalio 15 d.