Vilniuje vyks didelė religinė procesija už Bažnyčios vienybę

По-русски читайте ЗДЕСЬ

Balandžio 29, šeštadienį, vyks didelė, gausi religinė procesija už Bažnyčios vienybę, kurioje dalyvaus visi Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijos dvasininkai ir iš visų Lietuvos kampelių atvykę stačiatikių šventovių parapijiečiai. Šią dieną į Šventosios Dvasios vienuolyną bus atvežta didi šventenybė - Šventoji Ugnis iš Jeruzalės.

Iškilmės, skirtos šventųjų Vilniaus kankinių Antonijaus, Joano ir Eustachijaus atminimo dienai, palaiminus Vilniaus ir Lietuvos metropolitui Inokentijui, iš balandžio 27 d. perkeltos į poilsio dieną - balandžio 29, šeštadienį. 

Didelė religinė procesija 9.30 val. pajudės nuo Skaisčiausiosios katedros (Maironio g., 14) link Didžiosios gatvės iki Šventosios Dvasios vienuolyno (Aušros Vartų g., 10). 
10.00 val. Šventosios Dvasios vienuolyne prasidės šventinė Dieviškoji Liturgija, celebruojama Jo Eminencijos Inokentijaus. Koncelebruos Trakų vyskupas Ambrosijus ir visi mūsų Bažnyčios klero nariai.

Prieš prasidedant Dieviškajai Liturgijai, į Šventosios Dvasios vienuolyno šventovę bus pristatyta lempelė su Šventąja Ugnimi, įžiebta Jeruzalės Šventojo Kristaus Kapo šventovėje stačiatikių Velykų išvakarėse, Didįjį šeštadienį. Visi tikintieji turės galimybę uždegti žvakę ar žvakidę nuo Šventosios ugnies.  

Šventoji ugnis, simbolizuojanti Nesukurtą Kristaus Prisikėlimo šviesą, kasmet, meldžiantis Jeruzalės Patriarchui ir tikintiesiems, įsižiebia Šventojoje Žemėje edikuloje - Šventojo kapo bažnyčios koplyčioje. Šis stebuklas įvyksta Didįjį Šeštadienį. Tradiciškai lempelės su Šventąja ugnimi pristatomos į skirtingas pasaulio vietas.

Pasak Vilniaus ir Lietuvos metropolito, šventųjų Vilniaus kankinių diena yra ir mūsų Bažnyčios vienybės diena. 

„Tai diena, kai mes glaudžiai susitelkiame prie savo šventenybių, prie savo šventovių, prie savo Motinos Bažnyčios ir Jos tradicijų. Todėl kviečiu visus, kuriems svarbus Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios likimas, balandžio 29 dalyvauti didelėje, gausioje religinėje procesijoje“, - pasakė metropolitas Inokentijus.

Pasibaigus Liturgijai vyks intencinės pamaldos šventųjų Antonijaus, Joano ir Eustachijaus kankinystės už Kristų 676 metų sukakčiai paminėti. Taip pat bus meldžiamasi už Bažnyčios vienybę, už karo Ukrainoje pabaigą. 

Šventųjų Vilniaus kankinių relikvinė vienuolyno katedroje tą dieną bus atidengta, ir tikintieji galės tiesiogiai pagerbti relikvijas pagarbiai jas pabučiuodami. Pasibaigus Liturgijai bus dalijamos mažos ikonos praėjusių iškilmių ir religinės procesijos atminimui. Be to, visų procesijos dalyvių lauks vaišės. 

Šventės programa

9.00 – Religinės procesijos dalyvių susirinkimas Skaisčiausiosios katedroje (Maironio g., 14) ir šventųjų šlovinimas

9.30 - Religinės procesijos eigos nuo Skaisčiausiosios katedros pradžia

9.50 - Religinė procesija pasiekia Šventosios Dvasios vienuolyną (Aušros Vartų g., 10)

10.00 - 12.00 - Iškilmingos pamaldos Šventosios Dvasios vienuolyne 
Pasibaigus Dieviškajai Liturgijai - mažų ikonų dalijimas ir vaišės! 

Nuotraukoje: praėjusių metų religinė procesija, skirta Bažnyčios vienybei, vykusi 2022-04-30.