Į Vilnių bus atgabenta Šventoji ugnis iš Jeruzalės

По-русски читайте ЗДЕСЬ

Šeštadienį, balandžio 29-ąją, šventųjų Vilniaus kankinių Antano, Joano ir Eustachijaus atminimo dieną, Vilniaus ir Lietuvos metropolito Inokentijaus palaiminimu į Šventosios Dvasios vienuolyną bus atvežta didi šventenybė - Šventoji Ugnis iš Jeruzalės.

Šią dieną Vilniuje vyks didelė religinė procesija, kuri 9.30 val. nuo Skaisčiausiosios katedros (Maironio g., 14) pajudės link Šventosios Dvasios vienuolyno (Aušros Vartų g., 10).

Šventųjų Vilniaus kankinių kankinystės už Kristų 676 metų sukakčiai paminėti Vienuolyno katedroje vyks Dieviškoji Liturgija ir intencinės pamaldos. Taip pat bus meldžiamasi už Bažnyčios vienybę bei už karo Ukrainoje pabaigą.

Iškilmėse dalyvaus visi Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijos dvasininkai ir stačiatikių šventovių parapijiečiai iš visų Lietuvos kampelių.

Prieš prasidedant Dieviškajai Liturgijai, į Šventosios Dvasios vienuolyno šventovę bus pristatyta lempelė su Šventąja Ugnimi, įžiebta Jeruzalės Šventojo Kristaus Kapo šventovėje stačiatikių Velykų išvakarėse, Didįjį šeštadienį. Visi tikintieji turės galimybę uždegti žvakę ar žvakidę nuo Šventosios ugnies.  

Šventoji ugnis, simbolizuojanti Nesukurtą Kristaus Prisikėlimo šviesą, kasmet, meldžiantis Jeruzalės Patriarchui ir tikintiesiems, įsižiebia Šventojoje Žemėje edikuloje - Šventojo kapo bažnyčios koplyčioje. Šis stebuklas įvyksta Didįjį Šeštadienį. Tradiciškai lempelės su Šventąja ugnimi pristatomos į skirtingas pasaulio vietas.

Iškilmių proga Šventosios Dvasios vienuolyno katedroje bus atverta Vilniaus Šventųjų Kankinių relikvinė, visi galės pagerbti šventąsias relikvijas. Po Liturgijos bus dalinamos mažos ikonėlės, skirtos iškilmėms ir religinei procesijai atminti. Taip pat visų religinės procesijos dalyvių lauks vaišės.

Šventės programa

9.00 – Religinės procesijos dalyvių susirinkimas Skaisčiausiosios katedroje (Maironio g., 14) ir šventųjų šlovinimas

9.30 - Religinės procesijos eigos nuo Skaisčiausiosios katedros pradžia

9.50 - Religinė procesija pasiekia Šventosios Dvasios vienuolyną (Aušros Vartų g., 10), Šventosios Ugnies atnešimas ir išdalinimas Šventosios Dvasios vienuolyno katedroje

10.00 - 12.00 - Iškilmingos pamaldos Šventosios Dvasios vienuolyne 

Pasibaigus Dieviškajai Liturgijai – ikonėlių dalijimas ir vaišės!

Nuotrauka iš Jeruzalės Patriarchato internetinės svetainės