Vilniaus Šventosios Dvasios vienuolyne iškilmingai pradėtos Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios Teologijos studijos

По-русски читайте ЗДЕСЬ

2023 m. spalio 1 d. palaiminus Vilniaus ir Lietuvos metropolitui Inokentijui, Vilniuje, Šventosios Dvasios vienuolyne, įvyko iškilminga Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios Teologijos studijų atidarymas. Mokslai skirti būsimiems dvasininkams, katechetams, choro vadovams ir giedotojams, taip pat ikonų tapytojams rengti.

Šią džiugią dieną Teologijos studijų dėstytojai ir studentai, atvykę į Vilnių iš įvairių Lietuvos miestų, susirinko į pamaldas Šv. Dvasios vienuolyno katedroje ir prašė Dievą pagalbos studijuojant bei tarnaujant Bažnyčiai.

Prieš iškilmingą bendrą susirinkimą, dalyvaujant Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios vadovams ir klero nariams, įvyko intencinės pamaldos, prašant sėkmės šiai gerai veiklai. Tarnavo Šventosios Dvasios vienuolyno dekanas, igumenas Antonijus (Gurinovičius). 
Vėliau vienuolyno konferencijų salėje įvyko pirmasis Teologijos studijų vadovybės ir dėstytojų organizacinis susitikimas su studentais. Sveikinimo žodį tarė Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus.

Pasak jo, Teologijos studijų pradžia yra rimtas ir atsakingas sumanymas, kurio tikslas - rengti kvalifikuotus darbuotojus mūsų Bažnyčiai. Kreipdamasis į pirmakursius hierarchas ordinaras tarė:

,,Turiu pasakyti, kad labai daug iš jūsų tikiuosi. Esu tikras, kad Viešpats mus visus čia surinko neatsitiktinai. Todėl prašau jus būti maksimaliai uolius ir trokštančius nuveikti ką nors dėl Kristaus ir kitų žmonių labui. Tikiuosi, kad šį sudėtingą Bažnyčiai metą būsite ištvermingi ir ištikimi Dievui bei mūsų Bažnyčiai".

Teologijos studijų vadovas Trakų vyskupas Ambrosijus papasakojo, kaip bus organizuotas mokymo procesas ir supažindino studentus su dėstytojais. Mokymas bus akivaizdinis ir vyks penktadieniais ir šeštadieniais. Iš kitų miestų atvykę studentai gyvens Šventosios Dvasios vienuolyno teritorijoje.

Iš viso į teologijos studijas priimti 82 stojantieji. Choro vadovų ir giedotojų skyriuje mokysis 27 asmenys. Į ganytojų skyrių įstojo 22 žmonės, į ikonų tapybos ir katechezės skyrius - atitinkamai 17 ir 16 žmonių. Mokymo procesas tęsis 2 metus. Bendradarbiaujant su Lenkijos Stačiatikių Bažnyčios dvasinėmis mokyklomis, ganytojų skyriaus absolventai galės stoti išsyk į 2-ąjį Varšuvos kunigų seminarijos kursą. 

Visiems pirmakursiams buvo įteiktos dovanos - stačiatikių bažnytinių kalendorių 2024 metams rinkiniai, kuriuose pavaizduotos Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios šventovės ir Lietuvoje gerbiamos ikonos.

Vacio Valužio nuotr.