Trakų vyskupas Amvrosijus: „Absoliučiai nepriimtina tai, jog pasaulietinė valdžia kursto nesantaiką ir kišasi į religinės bendruomenės vidaus reikalus“

Ortodoksų Bažnyčia Lietuvoje ryžtingai reiškia protestą dėl Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pareiškimų, kurie kursto religinę ir tautinę nesantaiką.

Gerbiamas R. Šimašius viešai, prieš kameras Lietuvos Ortodoksų Bažnyčią pavadino „Organizacija, kuri inicijuoja karą ir taikių gyventojų žudymą“ - tuo sukeldamas abejones dėl Bažnyčios teisėtumo.

„Ponas meras išsakė daugiau įžūlių pareiškimų, kurių vienas byloja, jog mūsų bažnyčios mums priklauso neteisėtai. Jis grubiai įsikišo į Bažnyčios reikalus, apie kuriuos turi menkiausią supratimą; šiuo metu, kai situacija ir taip yra įtempta, jis ypač neatsakingai padarė viską, kad būtų sukurstyta nesantaika prieš vieną iš tradicinių Lietuvos religinių bendruomenių“,- sakė Vyskupas Amvrosijus.

Jo žodžiais tariant, apkaltindamas Ortodoksų bendruomenę taikių Ukrainos gyventojų žudymu, R. Šimašius peržengė sveiko proto ribas ir menkiausio padorumo ribas.

„Mes, krikščionys ortodoksai, su džiaugsmu esame pasirengę kentėti dėl Kristaus. Tačiau, kadangi gyvename teisinėje valstybėje, norime išgirsti, kokį įstatymą pažeidėme. Ir jeigu, nėra kuo mums papriekaištauti, tai Ortodoksų Bažnyčios Lietuvoje diskreditavimo kampanija tučtuojau turėtų liautis“,- pareiškė Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios augziliaras Trakų vyskupas Amvrosijus.

Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios vyskupas pamokančiai kreipėsi į spaudos atstovus:

„Ar sąžininga viešinti tik vienos konflikto pusės pasisakymus? Juolab tai daroma nuolat. Pavyzdžiui, visur skamba, jog dvasininkai buvo atleisti dėl to, kad smerkė karą Ukrainoje. Tačiau taip nėra. Kaip yra žinoma, Vilniaus ir Lietuvos Metropolitas Inokentijus paskelbė du pranešimus, smerkiančius Rusijos įsiveržimą į Ukrainą, ir išreiškė nepritarimą Patriarcho politiniams pareiškimams“, -priminė Trakų vyskupas Amvrosijus.

„Šventų Velykų proga dvasininkams, kurie buvo pasiųsti į atsargą, Vilniaus ir Lietuvos Metropolitas Inokentijus leido tarnauti Velykinę Liturgiją Šv. Kankinės Paraskevės cerkvėje, tai žinodami, jie vis tik skundėsi prieš kameras, jog neturi kur švęsti Šv. Velykų. Yra ir daugiau tokių faktų, neužtektų vietos visus čia išvardinti,- pridūrė jis.

„Ortodoksų Bažnyčia gyvena pagal kanonus, todėl atskilėlių tvirtinimas, jog dvasininkų perėjimas iš vienos Bažnyčios į kitą yra kažkas panašaus kaip darbo vietos pakeitimas, neatitinka realybės. Taipogi kanoninių ryšių su Maskvos patriarchatu negalima tapatinti su administraciniu pavaldumu. Mūsų Bažnyčia – tai ne Maskvos patriarchato filialas ar pasiuntinybė, čia kalbama apie visai kitą kategoriją“.