ATVIRAS LAIŠKAS

LRT generaliniam direktoriui

Kopijos: LRT tarybos pirmininkui, LRT etikos kontrolierius,

Vyriausybei, LR Seimo frakcijoms, Prezidentūros kanceliarijai

 

Gerbiamas LRT vadove, kreipiamės į Jus dėl rimto susirūpinimo, kurį sukėlė šališkas ir atvirai priešiškas konflikto Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios viduje viešinimas.

Pastarosiomis savaitėmis oras virpėjo nuo kaltinimų Lietuvos Ortodoksų Bažnyčiai. Esame kaltinami represijomis prieš patriotiškai nusiteikusius kunigus, kurie tariamai buvo atleisti už pasipriešinimą karui, Putino režimo rėmimu, pritarimu ir net karinio puolimo prieš Ukrainą inicijavimu; Maskvos įsakymų vykdymu bei bendradarbiavimu su Rusijos specialiosiomis tarnybomis ir t.t..

 

Visa tai nuo pirmo iki paskutinio žodžio, yra melas. Nepaisant to, kasdien žiniasklaidoje pasirodo vis daugiau interviu su 3-4 kunigais, išėjusiais į skilimo kelią, jiems visiems kartu ir kiekvienam atskirai yra suteikiamas žodis, o „ekspertais“ tampa asmeniniais draugystės ryšiais su atskilėliais susiję, ar, pagal savo įsitikinimus, priešiškai nusiteikę Bažnyčios atžvilgiu žmonės.
 

Visus, net pačius neįtikėtinamiausius, vienos iš konflikto šalių teiginius žurnalistai a priori priima kaip tiesą ir kritiškai neanalizuoja. Žurnalistai, platindami tik vieną požiūrį, net negalvoja kreiptis į kitą pusę (t.y. į Ortodoksų Bažnyčią Lietuvoje). Nėra suteikta galimybės  pakomentuoti kaltinimus.


Taip elgiasi beveik visos žiniasklaidos priemonės, įskaitant „Delfi“, 15min.lt, LNK, TV3 ir kt. Kartais žurnalistinis neprofesionalumas ir piktybiškas šališkumas įgauna grotesko pavidalą, kaip ir portalo bernardinai.lt atveju, kuris, nepaisant savo religinės pakraipos, jokiu būdu negali vadintis kompetentingos informacijos apie mūsų bažnytinį konfliktą šaltiniu.

 

Atsižvelgiant į tai, kad LRT visuomenėje atlieka ypatingą vaidmenį, yra viešoji įstaiga, finansuojama iš mokesčių mokėtojų lėšų, jai tenka ypatinga atsakomybė.

Lietuvos Ortodoksų Bažnyčia yra viena didžiausių tradicinių religinių organizacijų mūsų šalyje, kurios istorija siekia tolimą praeitį. Ne tik žiniasklaida, bet ir visi sveiko proto žmonės turėtų suprasti, kad situacijos, kupinos augančio etninio ir religinio susipriešinimo, reikalauja atsargumo ir subalansuotų sprendimų.

 

Deja, šiuo atveju LRT ne tik nerodo nuoseklaus tarptautinių žurnalistinės etikos standartų ir objektyvaus įvykių nušvietimo pavyzdžio, bet ir aktyviai įsijungė į Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios diskreditavimo ir skaldymo kampaniją. Tai visiškai nepriimtina, ir mes, 120 000 Lietuvos ortodoksų (beje, mokesčių mokėtojų, iš kurių yra finansuojama LRT) vardu, reikalaujame, kad LRT vadovybė atliktų nuodugnią publikacijų bažnytinio konflikto tema analizę, padarytų atitinkamas išvadas, ir apie tai praneštų visuomenei.

 

Mūsų teiginiai nėra nepagrįsti.


22 04 15 Atleistas stačiatikių kunigas: mums buvo pasakyta nekalbėti apie karą ir apie Ukrainą apskritai - Interviu su vienu iš atskilusių kunigų Gintaru Sungaila, kuriame yra daug melagingų teiginių, o kitai bažnytinio konflikto pusei žodis suteiktas nebuvo.

22 04 15 Ališauskas apie atleistus lietuvių kunigus stačiatikius: jie turi sulaukti palaikymo ir globos - Televizijos interviu su vienu atskilusiu kunigu Vitaliu Dauparu – nemažai melagingų teiginių. Iš Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios pusės žodis buvo suteiktas vyskupui Amvrosijjui, bet toliau – ilgas interviu su itin kritiškai į Lietuvos Ortodoksų Bažnyčią žiūrinčiu ekspertu. Nebuvo galimybės atsakyti į kaltinimus.

22 04 15 60 minučių. Dėl Rusijos sukelto karo kritikos atleisti trys Lietuvos ortodoksų kunigai — Maždaug 15 minučių trukmės radijo interviu su Gintaru Sungaila – nemažai melagingų teiginių. Kitai pusei žodis nebuvo suteiktas.
22 04 15 Panorama. Rusijos stačiatikių bažnyčia atsikrato Kremliaus agresiją Ukrainoje smerkiančių dvasininkų lietuvių — Interviu su dviem atskilusiais kunigais Vitaliu Dauparu ir Vladimiru Seliavka – nemažai melagingų teiginių. Kelioms sekundėms įterpiama ištrauka iš ankstesnio vyskupo Amvrosijaus interviu. Taigi, kita konflikto pusė yra neproporcingai mažai atstovaujama, o galimybė atsakyti į kaltinimus nesuteikiama.

22 04 20 Byrant Maskvos patriarchatui priklausančiai Lietuvos stačiatikių bažnyčiai, ekspertai sako – kova vyksta ne dėl dogminių skirtumų — Žodis suteiktas Gintarui Sungailai ir dviems Lietuvos Ortodoksų Bažnyčią kritikuojantiems ekspertams. Yra nemažai melagingų teiginių. Kitai konflikto pusei žodis nebuvo suteiktas.

22 04 20 Rengiamas stačiatikių kreipimasis į Konstantinopolio patriarchą dėl prisijungimo: „sąžinė neleidžia užmerkti akių“ — Ekstremistiniai R. Šimašiaus pasisakymai prieš Ortodoksų Bažnyčią Lietuvoje, žodis suteiktas į skilimą pasukusiems Gintarui Sungailai ir Vitaliui Dauparui, pasigirsta nemažai melagingų pareiškimų. Kitai konflikto pusei žodis nebuvo suteiktas.

22 04 21 Prabilo kritikuojamas Trakų ortodoksų vyskupas: mes nesame Maskvos filialas — Cituojamas Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios pranešimas spaudai, pristatoma vyskupo Amvrosijaus pozicija.
 

22 04 22 LRT trumpai. Įtampos Lietuvos stačiatikių bažnyčioje: ar įvyks atsiskyrimas nuo Maskvos? - Nušviečiant konfliktą ypač neobjektyviai tariamai nepriklausomu ekspertu buvo pasitelktas bernardinai.lt žurnalistas Simonas Bendžius, asmeninis G. Sungailos draugas. Yra nemažai melagingų tvirtinimų, o galimybė atsakyti į kaltinimus nesuteikiama.

22 04 24 Stačiatikių diakonas Georgijus: „Karas – tai moralės klausimas. Ar Jėzus palaikytų smurtą? Aišku, kad nepalaikytų“ — Pokalbis su diakonu Georgijumi Cyburevkinu, prisijungusiu prie atskilimo, kita konflikto pusė neatstovaujama.

22 04 28 Maskvos patriarchatą kritikuojantis diakonas – apie tylius dvasininkų karus, „rusų pasaulio“ citadelę Vilniuje ir galimą FSB ranką iš Maskvos — lgame interviu su vienu iš atskilėlių, diakonu Viktoru Miniotu, pateikiama nemažai melagingų kaltinimų, kita konflikto pusė nėra atstovaujama.

 

Akivaizdu, jog  iš dešimties publikacijų tik trijose pristatoma kitos konflikto pusės - Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios - pozicija. Tuo pačiu dviem atvejais tai daroma tik „dėl akių“: žodis suteikiamas neproporcingai mažai, į kaltinimus atsakyti nėra kaip. Su atskilusiaisiais vienas po kito daromi ilgi interviu, su Ortodoksų Bažnyčios Lietuvoje atstovais to nėra padaryta nė sykio.

 

Neobjektyvus nušvietimas bažnytinio konflikto tema valstybinėje žiniasklaidoje neabejotinai turi didelę reikšmę. Juk jei LRT taip vienpusiškai nušviečia pasikėsinimo į bažnytinį skilimą temą, tai kur garantijos, kad visais kitais atvejais įvykių ir problemų nušvietimas bus atliktas objektyviai ir remiantis viešaisiais interesais?

 

Šį atvirą laišką prašome patalpinti LRT portale, paskelbti per televiziją, ir laukiame argumentuoto atsakymo iš LRT vadovybės.

 

Pagarbiai

Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus

Trakų vyskupas Amvrosijus

Ortodoksų Bažnyčią Lietuvoje

Vilnius, 2022 04 29