Tūkstančiai žmonių dalyvavo procesijoje ir maldoje už Lietuvos Ortodoksų bažnyčios vienybę

 

Šeštadienį, balandžio 30 d., minint Vilniaus kankinių atminimo dieną, Vilniuje vyko didžiulė procesija, kurioje dalyvavo tūkstančiai Ortodoksų bažnyčių parapijiečių iš visos Lietuvos.

Procesija prasidėjo nuo Šventosios Dvasios vienuolyno ir su maldomis Šventiesiems Vilniaus Kankiniams ir visiems Lietuvos Šventiesiems vyko į Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų Katedrą, kur vyko pamaldos už Bažnyčios vienybę, taip pat dėl brolžudiško karo Ukrainoje nutraukimo.

Maldose už Lietuvos šalį, už brolžudiško karo pabaigą Ukrainoje bei Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios vienybę skambėjo ypatingi maldavimai už pasukusius į atsiskyrimą dvasininkus: „Dar meldžiame Dievą malonės, taikaus gyvenimo, sveikatos, ramybės, išgelbėjimo, išganymo ir nuodėmių atleidimo mūsų broliams: protojerėjui Vitalijui, protojerėjui Vladimirui, kunigui Vitalijui, kunigui Gintarui, kunigui Georgijui, protodiakonui Viktorui ir diakonui Georgijui ir visiems kuriuos dabar čia minime“.

Prieš procesiją ir pamaldas Šventosios Dvasios vienuolyne vyko Dieviškoji Liturgija, kuriai patarnavo Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus.

Trakų vyskupas Amvrosijus savo pamoksle priminė Šventųjų Vilniaus kankinių žygdarbį, kurie nepaisydami kančių, liko ištikimi Kristui, bei kaip svarbu sekant šventųjų pavyzdžiu, liudyti Ortodoksų tikėjimą šiuolaikiniame pasaulyje.

,,Šventieji Vilniaus kankiniai savo pavyzdžiu atvedę daugelį savo tautiečių pas Kristų, tai daro šiandien. Blogiausia, kas nutinka per skilimą yra tai, kad žmonės nustoja melstis vieni už kitus. Būkime vieningi maldoje už Ortodoksų Bažnyčios vienybę Lietuvoje ir už karo Ukrainoje pabaigą“.

Liturgijoje per Cherubinu giesmę Metropolitas Inokentijus įšventino į kunigus Klaipėdos Visų Šventųjų bažnyčios dvasininką diakoną Aleksijų Šalčiuną, kuris paskirtas tarnauti Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų Katedrą.

Šventųjų Vilniaus Kankinių Antano, Jono ir Eustachijaus kankinystės 675-osioms metinėms skirtose iškilmėse dalyvavo visų Lietuvos bažnyčių dvasininkai ir parapijiečiai.