Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus pakvietė atgailai septynis į bažnytinį skilimą pasukusius šventikus

Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios vadovas, Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus pakvietė atgailai septynis į bažnytinį skilimą pasukusius bažnyčios tarnautojus.

Virš tūkstančio žmonių šių metų balandžio 30 d., šeštadienį, dalyvavo Vilniuje vykusiose Šventųjų Vilniaus kankinių Antano, Jono ir Eustachijaus 675-ųjų kančios metinių minėjimo iškilmėse, kurių metu vyko Dieviškoji liturgija, procesija ir pamaldos už bažnyčios vienybę.

Iškilmės parodė, kad Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios dvasininkai ir pasauliečiai yra pasiryžę dvasinei bei kanoninei vienybei, yra atsidavę ortodoksų Šventosios Tradicijos pamaldumui Lietuvos žemėje.

Pasak metropolito Inokentijaus, į atskilimo ir bažnyčios kanonų pažeidimų kelią pasukę kunigai: Vitalijus Mockus,Vladimiras Seliavko, Vitalis Dauparas, Gintaras Sungaila ir kiti, iškilmėse ir Kryžiaus procesijoje nedalyvavę bažnyčios tarnautojai,faktiškai supriešino save su Lietuvos Ortodoksų Bažnyčia, ir visos visuomenės akyse patvirtino savo, kaip atskilėlių poziciją.

Vienas iš jų, seną, šimtmečius gyvuojančią, krikščionišką religinių procesijų tradiciją įžeidžiamai pavadino „Kremliaus flešmobu“. Tokie įžeidinėjimai ir šmeižtas iš jų lūpų žiniasklaidoje pasirodo vis dažniau.

„Pagrindinis jų argumentas, kuriuo jie dangstė savo tikslus, nebeveikia. Lietuvos visuomenė suprato, kad Lietuvos Ortodoksų Bažnyčia smerkia karą Ukrainos žemėje, meldžiasi už greitą jo pabaigą, taip pat už kenčiančius Ukrainos žmones“, – teigė metropolitas Inokentijus.

Primename, jog Metropolitas Inokentijus, Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios vardu, savo pareiškimuose šių metų kovo 17 ir balandžio 18 d. oficialiai paskelbė besąlygišką karinės agresijos prieš Ukrainą pasmerkimą.

„Apgailestaujame, jog mūsų bendražygiai dvasininkai stojo į šį pavojingą Bažnyčios kaltinimo ir skaldymo kelią, ir dabar bando sugundyti kitus kunigus bei tikinčiuosius. Tai pavojinga ne tik jiems patiems, bet ir dvasiškai nepatyrusiems pasauliečiams bei jų sieloms, o tai - jau ypač sunkus nusikaltimas prieš Dievą. Suprasdami, į kokias velniškas pinkles pateko mūsų broliai ir visi, kuriuos jie patraukė su savimi, su skausmu širdyse nuoširdžiai meldžiamės už juos, prašydami Viešpaties jų pasigailėti, ir suteikti jiems atgailos dvasią“, – pabrėžė metropolitas Innokentijus.

Metropolitas Inokentijus sakė: ,,Raginu kunigus: Vitalijų Mockų, Vladimirą Seliavko, Vitalį Dauparą, Gintarą Sungailą, Georgijų Ananijevą; diakonus: Viktorą Miniotą ir Georgijų Cyburevkiną atgailai, - kad džiaugsmas dėl atgailaujančio nusidėjėlio būtų ne tik danguje, kaip sako Šventojo Rašto žodis, bet ir visų Lietuvos krašto krikščionių širdyse“.