LIETUVOS ORTODOKSŲ BAŽNYČIOS KANCELIARIJOS KOMENTARAS DĖL PUBLIKACIJŲ BERNARDINAI.LT PORTALE

Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios kanceliarija, tikinčiųjų prašymu, pakomentavo portalo bernardinai.lt publikacijas, diskredituojančias Bažnyčią ir jos vadovus:

„Bernardinai.lt portale nuolat pasirodančios publikacijos vidinio bažnytinio konflikto, susijusio su kelių dvasininkų atskilimu, tema neatliepia tarptautinių objektyvios žurnalistikos principų, nesuteikiamas žodis visoms konflikto pusėms, ir neobjektyviai informuojama apie susiklosčiusią situaciją.

Kalba eina apie portalo bernardinai.lt informacinę kampaniją, kuria siekiama diskredituoti Lietuvos Ortodoksų Bažnyčią. Portalas nuo pat pradžių pilnai rėmė atsiskyrusiųjų nuo bažnyčios pusę, plačiai suteikdamas jiems žodį (jie pasisako ir savo vardais, ir slapyvardžiais), jų teiginiai aktyviai nuolatos kartojasi, ir jau nebekelia nė menkiausios abejonės.

Tuo tarpu kitai pusei – Lietuvos Ortodoksų Bažnyčiai – nesuteikiamas žodis, ir net nepasiūloma galimybė atsakyti į kaltinimus. Vienintelis interviu su vyskupu Amvrosijumi, duotas dar pradžioje, tardymo stiliuje, buvo paskelbtas tik praėjus dviems savaitėms, atskilėliams patogiame kontekste ir su priešiškais komentarais. Pokalbio su diakonu Jonu Stankevičiumi ir prof. Tatjana Solominik-Pankrašova vaizdo įrašas buvo paskelbtas jau tada, kai jis jau buvo neaktualus – praėjus daugiau nei dviems savaitėms po įrašo.

Be to, portalo darbuotoją, kuriam patikėta nušviesti vidinį bažnytinį konfliktą Lietuvos Ortodoksų Bažnyčioje, sieja asmeninės draugystės ir profesinių interesų ryšiai su vienu iš atskilusiųjų. Kunigas Gintaras Sungaila yra portalo bernardinai.lt žurnalistas, jame aktyviai rašo ir publikuoja straipsnius, jei yra demaskuojamas akivaizdus melas, juos koreguoja ir papildo, bei formuoja neigiamą visuomenės nuomonę apie Ortodoksų Bažnyčią Lietuvoje, reiškiasi kaip „ekspertas“ bažnyčios klausimais.

Atsižvelgdama į tai, kas buvo išvardinta, Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios kanceliarija pabrėžia, jog portalo bernardinai.lt straipsniai nėra objektyvios informacijos šaltinis apie tai, kas vyksta Ortodoksų Bažnyčioje, o jo darbuotojai šiuo atveju negali būti laikomi nepriklausomais ir kompetentingais ekspertais.

Lietuvos Ortodoksų Bažnyčios vadovai, dėl ypatingo šio žiniasklaidos šaltinio neobjektyvumo, nusprendė portalui bernardinai.lt daugiau neteikti komentarų, paaiškinimų ar interviu“.