Varpai skambės taikai – Vilniuje vyks neįprastas koncertas


Vilniaus stačiatikių bažnyčios dalyvaus unikaliame varpų koncerte, kuris vyks sekmadienio vakarą.

Pirmą kartą viename ansamblyje skambės 15 stačiatikių, katalikų ir liuteronų bažnyčių varpai. Skambins 55 varpininkai. 

Varpų kompoziciją sukūrė ispanų kompozitorius, muzikologas ir atlikėjas Llorenç Barberis, specialiai atvykęs į Lietuvos sostinę surengti varpų koncerto. Pasiruošimas truko 3 savaites.

Aštuntą dešimtį įkopęs nenuilstantis maestro, metropolito Inokentijaus palaiminimu, asmeniškai aplankė visas koncerte dalyvaujančias varpines, surengė daugybę susitikimų, meistriškumo kursų ir repeticijų, kuriose skambino stačiatikių cerkvių varpininkai, taip pat Lietuvos Stačiatikų arkivyskupijos Varpininkų mokyklos vyskupijos mokytojai ir mokiniai. Šio darbo rezultatą visi galės išvysti šį sekmadienį, rugsėjo 11 d., 19.30 val., kuomet Vilniaus senamiestis prisipildys varpų skambesio. Neįprastas koncertas truks apie valandą.

Pasak Barberio, kuris su varpų muzika užsiima daugiau nei 30 metų ir per šį laiką surengė daugiau nei 300 varpų koncertų, jam buvo įdomu dirbti Vilniuje, kur, anot jo, katalikiškas kontekstas nėra toks dominuojamas ir jaučiamas stačiatikių dvasingumo buvimas. 

Tai išskiria Vilnių iš daugelio kitų miestų, kuriuose jis rengė savo pasirodymus. Maestro taip pat pažymėjo, kad stačiatikių varpai, kaip taisyklė, skiriasi nuo visų kitų savo gera būkle – akivaizdu, kad jie rūpestingai prižiūrėti ir yra nuolat naudojami. 

Varpų skambėjimo koncertas skirtas Vilniaus 700 metų jubiliejui ir kartu yra festivalio „Pasaulis skamba taikai“ baigiamasis koncertas.

Koncertas yra Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programos dalis (www.700vilnius.lt). Koncertą iš dalies finansuoja LRV Kanceliarija. Koncertą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Informacinis partneris LRT Plius.

Video: Pasaulis skamba taikai - Vilniaus varpų koncertas

Gabrieliaus Orento ir Jono Kaminsko nuotr.