Pakelyje į Savavaldę Bažnyčią

Trakų vyskupo Ambrosijaus straipsnis, publikuotas pirmame laikraščio „Stačiatikių Lietuva“ numeryje.

Trakų vyskupas AMBROSIJUS,
Vilniaus ir Lietuvos vyskupijos vikaras

Brangūs broliai ir seserys Kristuje! Jūsų dėmesiui siūlome pirmąjį visos vyskupijos laikraščio ,,Stačiatikių Lietuva“ numerį. Laikraštis leidžiamas dviem kalbom – rusų ir lietuvių. Mes siekiame užmegzti glaudesnius dvasinius ryšius su mūsų skaitytojais ir ne  tik su stačiatikiais.

Naujasis leidinys ir dvasiškai švies, ir informuos skaitytojus apie visa, kas vyksta mūsų vyskupijoje. Juo labiau, kad pastaruoju metu mes neretai susiduriame su sąmoninga dezinformacija, akivaizdžiai siekiama mesti šešėlį Lietuvos Stačiatikių Bažnyčiai.

Nemažai gandų ir prasimanymų kilo ir paskelbus naujieną, kad Vilniaus ir Lietuvos vyskupija siekia didesnės bažnytinės nepriklausomybės, todėl pateikė prašymą suteikti Jai savavaldės Bažnyčios statusą.

Viena vertus, girdime kaltinimų, jog mūsų vyskupijos vadovybės žingsniai, siekiant šio statuso tėra ,,dūmų uždanga“, skirta valdžiai ir visuomenei, o pats statusas esąs netikras ,,fasadinis“. Kita vertus, parapijiečiai įtarė, kad norime atsiskirti nuo Motinos Bažnyčios.

Aišku, nei viena, nei kita neturi nieko bendra su tikrove. O iš tikrųjų mes faktiškai jau esame savavaldė Bažnyčia ir dabar tik įteisiname tai, kas yra, nes jau dabar viską sprendžiame savarankiškai. O kartu išsaugosime kanoninę vienybę ir maldingumo saitus su Rusijos Stačiatikių Bažnyčia.

Mūsų nesutaikomų oponentų (vadinkime juos taip) teiginiai, jog Lietuvos Stačiatikių cerkves paliko ,,Maskvos Patriarchato jurisdikcijos nemažai parapijiečių“ yra melagingi. Jokio tikinčiųjų sumažėjimo parapijose nestebime. Veikiau priešingai: pabėgėlių iš Ukrainos dėka jų net pagausėjo. Dauguma šių pabėgėlių lanko pamaldas, kur meldžiamasi ukrainiečių, lietuvių, baltarusių, gruzinių, anglų kalbomis.

Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios pasauliečių kreipimęsi, kurį pasirašė tūkstančiai žmonių, sakoma: ,,Mes liekame ištikimi Lietuvos Stačiatikių Bažnyčiai, kanoniškai priklausančiai Maskvos Patriarchatui“.

Praktiškai visas Vilniaus ir Lietuvos vyskupijos kleras išreiškė paramą vyskupijos vadovybei ir pasmerkė skėlimą  (primename, šių metų vasarą už sunkius bažnytinius nusikaltimus iš kunigų luomo buvo pašalinti penki buvę Vilniaus ir Lietuvos arkivyskupijos kunigai: Vitalijus Mockus, Vitalis Dauparas, Georgijus Ananjevas, Vladimiras Seliavko ir Gintaras Sungaila). Abu šie dokumentai liepos pradžioje buvo pateikti Prezidentui Gitanui Nausėdai.

Pažymėtina, jog Jo Ekscelencija Inokentijus prašymą dėl savavaldės Bažnyčios statuso suteikimo mūsų vyskupijai Švenčiausiąjam Rusijos Stačiatikių Bažnyčios Sinodui pateikė anksčiau nei tapo žinoma apie grupės dvasininkų veiksmus, skaldančius Bažnyčią.

Švenčiausiasis Sinodas šių metų  gegužės 27 d. nusprendė įkurti specialią komisiją, kuri nagrinės šį prašymą. Vasarą ši komisija pradėjo savo darbą. Rugpjūčio pabaigoje Sinodas išklausė pranešimą apie pradinius komisijos veiklos rezultatus.

Kalbame apie ypatingą Bažnyčios statusą, artimą autonomijai. Savavaldės yra Estijos, Latvijos ir Moldavijos Stačiatikių Bažnyčios. Visos jos savarankiškai tvarko savo religinį gyvenimą, o kartu išsaugoja kanoninius ryšius su Maskvos Patriarchatu.

Visose anksčiau minėtose Cerkvėse veikia savi Sinodai ir reguliariai rengiami Bažnyčios Susirinkimai. Bažnyčios vadovą renka Soboras.

Tikimės, kad Gailestingasis Dievas mums padės ir prašome šventųjų Jūsų maldų, kad pastangos, skirtos Bažnyčios labui, duotų gerų vaisių.