Šiandien visose Lietuvos stačiatikių šventovėse melstasi už žuvusiuosius sausio 13 dieną, už Lietuvą, jos liaudį, valdžią ir kariuomenę

 

Penktadienį, sausio 13, Laisvės gynėjų atminimo dieną, visose Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijos šventovėse buvo meldžiamasi už Dievo saugomą mūsų šalį Lietuvą, už jos tautą, jos valdžią ir kariuomenę, taip pat už tragiškai žuvusius 1991 metų sausio 13 dienos įvykiuose Vilniuje. 

Minint šią dieną, Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios vadovas, Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus meldėsi Šv. Marijos Magdalietės moterų vienuolyno šventovėje, kartu tarnavo šios vienuolyno šventovės klero nariai.

Metropolitas priminė, kad Lietuvos Stačiatikių Bažnyčia praėjusio šimtmečio dešimtosios dekados pradžioje ryžtingai parėmė lietuvių tautos kova už laisvę ir nepriklausomybę. Be kita ko, tuometinis Stačiatikių Bažnyčios vadovas, Vilniaus ir Lietuvos arkivyskupas Chrizostomas (dabar - metropolitas emeritas) griežtai pasmerkė Sovietų Sąjungos vadovybės veiksmus, kurių ji ėmėsi 1991 metų sausio mėnesį. Krizės metą, kritišku momentu, Jo Ekscelencija Chrizostomas kartu su kitais stačiatikių dvasininkais kreipėsi į rusakalbius Lietuvos gyventojus, ragindamas neleisti, kad įvyktų kraujo praliejimas. Jis taip ragino kad visuomenėje būtų išsaugota vienybė ir taika. Vėliau jo ekscelencija Chrizostomas buvo apdovanotas ,,Sausio 13-osios atminimo“ medaliu.

Metropolitas Inokentijus patvirtino, kad visus metus, praėjusius nuo atmintinų įvykių kovojant už Lietuvos laisvę, Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijos pozicija lieka nepakitusi.
,,Kitaip ir būti negali. Mūsų šventovėse ne tik šią bei kitas atmintinas dienas, bet ir kasdien per pamaldas meldžiamasi už Dievo saugomą mūsų šalį Lietuvą, jos valdžią ir kariuomenę. Mes kasdien meldžiamės už Lietuvą, už jos tautą, kreipdamiesi į mūsų Dangiškąją Globėją - Švenčiausiąją Dievo Gimdytoją ir visus Lietuvos krašto šventuosius, prašydami jų užtarimo ir paramos“, - pasakė metropolitas Inokentijus.

Foto: Šv. Konstantino ir Michailo cerkvėje vyko pamaldos už žuvusiuosius 1991 m. sausio 13-ąją

Foto: Jubiliejinių 2000 metų iškilmės Vilniaus arkikatedroje: iš kairės – Vilniaus ir Lietuvos Stačiatikių arkivyskupas Chrizostomas