Senovinė Šv. Paraskevės šventovė priims ukrainiečių pabėgėlius

 

Viena seniausių Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijos šventovė – Vilniaus Didžiosios kankinės Paraskevės (Piatnicos) cerkvė – priims ukrainiečius pabėgėlius. Vilniaus ir Lietuvos metropolito Inokentijaus palaiminimu čia įsikurs Ukrainos stačiatikių bendruomenė, kurios sielovada rūpinsis iš Charkovo savo šeimą į Lietuvą atsekęs ukrainiečių kunigas, tėvas Andrėjus.

Tuo pačiu Paraskevės šventovėje toliau vyks pamaldos lietuvių kalba. Sprendimui priimti ukrainiečius pabėgėlius pritarė tiek Bažnyčios vadovas, tiek parapijiečiai, įpratę melstis lietuviškai.

Sekmadieniais pamaldos lietuvių kalba prasidės 9.00 val., o Liturgija ukrainiečių bendruomenei – 10.30 val. Pirmosios pamaldos ukrainiečiams Šv. Paraskevės cerkvėje vyks kitą sekmadienį, balandžio 2 d.

Pasak kunigo Andriaus Nesvitajlo, pamaldos naujoje parapijoje vyks taip, kaip įprasta Ukrainos Stačiatikių Bažnyčioje – bažnytine slavų kalba, dalinai naudojant ukrainiečių kalbą.

„Žinoma, į mūsų pamaldas kviečiami ne tik ukrainiečiai, bet ir visi norintys. Tačiau pirmiausia siekiame, kad mūsų tautiečiams ukrainiečiams būtų sudarytos visos būtinos sąlygos tam, kad jie galėtų melstis taip, kaip buvo įpratę tai daryti savo tėvynėje“, – kalbėjo kunigas.

Tėvas Andrėjus pridūrė, kad už stačiatikių ukrainiečių, nuo karo baisumų pabėgusių į Lietuvą, globą jie gavo palaiminimą tiek iš Lietuvos, tiek iš Ukrainos Bažnyčios vadovų.
Tuo metu Skaisčiausiosios katedroje, kur neseniai pasikeitė klebonas, tęsis nuolatinės pamaldos ukrainiečiams – pagal seną paprotį katedros šventovės klebono pareigas perėmė hierarchas ordinaras, Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus. Jam palaiminus, pamaldos ukrainiečiams nuo šiol šeštadieniais vyks Skaisčiausiosios katedroje.

Į Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios parapijas nuo pirmųjų karo dienų pradėjo jungtis pabėgėliai iš Ukrainos. Šiandien beveik kiekvienoje Lietuvos Stačiatikių šventovėje yra ukrainiečių. Lietuvos Stačiatikių Bažnyčia didelį dėmesį skiria dvasinės ir socialinės pagalbos pabėgėliams teikimui.

Per kiekvienas pamalds visose Stačiatikių Bažnyčiose, meldžiamasi už Lietuvą, jos valdžią, žmones ir kariuomenę, meldžiamasi už Ukrainą, už greitą karo pabaigą, taip pat ir už dabar persekiojamą Ukrainos Stačiatikių Bažnyčią.