ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ВІЛЕНСЬКОГО І ЛИТОВСЬКОГО ІНОКЕНТІЯ ВСІМ ЧАДАМ ЛИТОВСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Lietuviškai skaitykite ČIA  По-русски читайте ЗДЕСЬ

Улюблені о Господі Преосвященніший Владика Амвросій, всечесні пресвітери і диякони, шановані ченці та монахині, боголюбиві миряни, дорогі брати і сестри!

У цей великий день, коли наші серця сповнені великодньої радості, вітаю всіх вас вічно живими словами:

Христос Воскрес!

«Свят свято» прийшло до нас, і «торжество з торжеств» наповнило наше життя!  Кожному з нас дано відчути цю велику подію, бо благодать Божа відчутно зіцшла на нас.  І чим більше наше серце здатне вмістити цю благодать, тим сильніші наші почуття та наші переживання.  Любов Божа сьогодні нікого не відкидає.  Всім дано зрозуміти, що це - особливий день, який стосується всіх нас, бо Бог показує нам, що Він любить нас, незважаючи на всі наші гріхи та беззаконня.  Господь ніби каже, що Він поруч із нами і завжди готовий простягнути руку помочі.

Згадаймо, що Христос після Свого Воскресіння з'явився Своїм учням і сказав: «Я з вами по всі дні до кінця віку».  Ці слова стосуються не тільки апостолів, але й кожного з нас, хто нині святкує Його Славну Пасху.

У цей світлий день, у день Воскресіння Христового, ми знову в усій повноті і ясності маємо усвідомити, якого Великого маємо Помічника, якого Незрівнянного ні з якою земною владою Захисника, якого Милостивого і Щедрого Покровителя!  І цей Помічник, Захисник і Покровитель із нами перебуває постійно, невідлучно, бо як інакше можна зрозуміти Його слова: «Я з вами у всі дні до кінця віку»?

Христос завжди з нами – ось тільки ми не завжди з Ним.  Він, як Милосердний Владика, приготував нам Царство Небесне, а ми, як блудні діти, відходимо від Нього, витрачаючи Його спадщину.  Він, як Добрий Владика, скликає нас на весілля, а ми не йдемо, відмовляючись різними терміновими справами та життєвими потребами.  Господь, як Дбайливий Пастир, піклується про нас, Своїх овець, а ми залишаємо Його, нехтуємо молитовним спілкуванням з Ним, забуваємо про Його заповіді, про Його велику до нас любов!  Ми починаємо поводитися так, ніби Христа немає поряд з нами, немов Він не воскрес, не обіцяв бути з нами до кінця віку.

Де ж наша віра, дорогі брати і сестри?  Чи живемо ми по вірі?  Яке місце займає Христос у нашому житті?  А якщо ми забуваємо про Христа, то на що перетворюється тоді наше життя без Нього?  Якщо ми оглянемось навколо, то побачимо, що наше життя все більше нагадує пекло з його муками та стражданнями, що охоплюють дедалі більше людей.  Відступивши від Христа, ми робимо наше життя все більш важким, небезпечним, сповненим скорбот, бід, тривог і сумних очікувань.

Адже Христос заради нас прийшов у цей світ, заради нас воплотився, став Людиною, пройшов земний шлях; заради нас прийняв страшну смерть на Хресті і заради нас воскрес, зійшовши тілесно на Небеса.  Де ж наша любов до Нього? Чому ми нехтуємо Його спасительним Словом, яке може змінити не лише наше особисте життя, а й життя навколо нас? Воістину, наше життя без Христа робить його схожим на пекло.

Бог нам постійно нагадує про себе, про те, що ми забуваємо про свого Господа і Спасителя.  Довготерпіння Боже невичерпне.  Але, якщо людина не схаменеться, не залишить своїх злодіянь, не покається, то на нього чекає те, чого він заслуговує.

Ми, християни, несемо особливу відповідальність за те, що сьогодні відбувається у світі.  Всі маємо пам'ятати, що Суд Божий почнеться з Його дому, тобто з нас, християн.  Сьогодні, як ніколи, потрібно зберігати єдність Церкви, бути вірними нашій Матері-Церкві.  Ми маємо бути відкритими та чесними як перед Богом, так і перед литовською державою.  Ми повинні шанувати та виконувати як церковні, так і світські закони.  Збережемо мир і в Церкві, і в суспільстві.

Уповаючи на Бога, будемо, дорогі брати і сестри, зберігати в собі дух миру, єдності та любові, щоб про нас говорили: це справжні учні Христові. Нікого не осудимо.  Будемо за всіх молитись, а особливо, один за одного.  Станемо ближче один до одного, високо несучи звання християнина.  У єдності з Христом та один з одним - наша сила.  Нехай не буде більше ніякого розділення між нами!

Я глибоко сумую з того, що від нашої Церкви відкололась невелика група віруючих, які побажали жити інакше, вибравши інший шлях.  А чи впевнені вони, що саме цей шлях веде їх до спасіння?  Чи не страшно їм потрапити до рук Бога Живаго?  Яку відповідь вони дадуть на Суді Божому за те, що вчинили розкол не лише в Церкві, а й у серцях віруючих людей?  Переживаю за них і боюся за їхнє майбутнє у вічності.  Закликаю всіх молитися за них, особливо за тих, хто через духовну недосвідченість може легко спокуситися через те, що сталося.

Сьогодні ми маємо молитися старанно і багато: і особисто, і всі разом у наших храмах.  Своїм життям ми повинні подавати приклад іншим, зі смиренням сприймати те, що відбувається навколо нас, дякувати Богові за Його благий промисел про всіх нас.  Сьогодні ще старанніше молитимемося за богомбережену країну нашу Литовську, владу, військо та її народ.  Будемо також, брати і сестри, і надалі старанно молитися за стражденний народ України, за якнайшвидше закінчення війни і повернення миру на землю Українську.

Моє слово звернене також до всіх біженців з України, особливо до православних.  Дорогі брати і сестри, двері наших храмів відчинені для вас, ми чекаємо на вас! Дайте нам можливість виявити свою любов до вас.  Станемо разом, єдиним серцем і єдиними вустами молитися нашому Господу за Його милість до всіх нас, а, особливо, за гнану нині Українську Православну Церкву.  Так, виголосимо всі разом: «Да воскресне Бог і розточаться вороги Його»!

Пасхальна радість живе в нас рівно стільки, скільки ми готові ділитися нею з тими, хто поряд, а особливо з тими, хто потрапив у біду, вимушено покинув свою Батьківщину.  Поділитися з іншим радістю про Воскреслого Христа - це означає відкрити своє серце перед нуждею іншої людини, заповнити її ділами: від щиро сказаного доброго слова до жертовної допомоги.  Пасхальна радість поєднує всіх нас.  Невипадково Господь після Свого Воскресіння з'явився апостолам, коли вони були всі разом – у єдності.  Христос, по слову Своєму, перебуває там, «де двоє чи троє зібрані в ім'я Його» (Мф.18:20).  Разом - ми Церква і «врата пекла не здолають її» (Мф. 16:18).

Всією душею вітаю вас, дорогі брати і сестри, з Пасхою Господньою і молитовно бажаю всім вам, вашим рідним та близьким доброго здоров'я, сімейного добробуту, а головне - спасіння душі! Нехай Воскреслий Спаситель наповнить наше життя істинною євангельською радістю, а світло Христове освітлює нам дорогу до вічності, до вічної Пасхи в Царстві Його.  Тому знову і знову виголошую: Христос Воскресе (тричі)!

Воістину Воскрес Христос Бог!

 + ІНОКЕНТІЙ

МИТРОПОЛІТ ВІЛЕНСЬКИЙ І ЛИТОВСЬКИЙ

ПАСХА ХРИСТОВА 

2023 р.

м. Вільнюс