Vilniuje veiks ganytojų kursai

 

Vilniuje bus atidaryti kursai, rengsiantys būsimuosius stačiatikių dvasininkus. Toks sprendimas buvo priimtas Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijos vyskupijos tarybos posėdyje, kuris įvyko Šventosios Dvasios vienuolyne, 2023 metų balandžio 28 dieną, didelės religinės procesijos, skirtos Bažnyčios vienybei, išvakarėse.

Siekiant parengti kursus atidarymui, Vilniaus ir Lietuvos metropolito Inokentijaus įsaku buvo sudaryta Studijų komisija, kuriai vadovauja Trakų vyskupas vikaras Ambrosijus. Jos sudėtyje daug dvasininkų, turinčių reikiamą patirtį ir išsilavinimą.

Pasak metropolito Inokentijaus, priimti sprendimą surengti ganytojų kursus paskatino didesnės bažnytinės nepriklausomybės siekis – kaip žinoma, Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijos prašymas suteikti jai Savavaldės Bažnyčios statusą buvo peržiūrėtas, ir Švč. Sinodas ir nukreipė svarstyti Vyskupų Tarybai.

„Kadrų parengimas - rimtas reikalas, iki šiol jį sprendėme bendradarbiaudami su mums prieinamomis dvasinėmis mokslo įstaigomis. Pavyzdžiui, mes vaisingai bendradarbiaujame su autokefalinės Lenkijos Stačiatikių Bažnyčios dvasinėmis mokyklomis. Tikiuosi, kad šis bendradarbiavimas tęsis ir organizavus ganytojų kursų darbą Vilniuje “, – pasakė metropolitas.

Anot Studijų komisijos vadovo vyskupo Ambrosijaus, metropolitui Inokentijui palaiminus, svarstoma galimybė įkurti išsyk du kursų skyrius – ganytojų bei chorų vadovų ir katechizatorių, pastaruosiuose galėtų mokytis ir merginos, besirengiančios savo gyvenimą susieti su tarnyste Bažnyčioje. Mokymo programa ir reikalavimai stojantiems jau pradėti rengti, o apie pirmąjį oficialų priėmimą bus paskelbta šių metų vasaros pradžioje, po Šv. Sekminių.

Nuotraukoje: Stačiatikių dvasininkai religinėje procesijoje už Bažnyčios vienybę 2023 m. balandžio 29 d.