Stebuklingosios Surdegio Dievo Motinos ikonos atvykimo proga Vilniuje vyks didelė religinė  procesija

По-русски читайте ЗДЕСЬ

Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios vadovui metropolitui Inokentijui palaiminus, spalio 7 d. į Vilnių atkeliaus viena pagrindinių Lietuvos stačiatikių šventenybių - Surdegio Dievo Motinos ikona.

Spalio 7 d., šeštadienį, 11.15 val. nuo Vilniaus Šventosios Dvasios vienuolyno (Aušros Vartų g., 10) prasidės didelė religinė procesija su stebuklingąja Surdegio ikona. Garbingoji ikona iš Kauno į vienuolyną bus atgabenta ryte.

9.00 val. Šventosios Dvasios vienuolyno katedroje prasidės Dieviškoji Liturgija, kurioje dalyvaus visi Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios dvasininkai ir daug tikinčiųjų iš įvairių Lietuvos miestų. Pasibaigus Liturgijai, religinė procesija su ikona Didžiąja gatve pajudės iki Skaisčiausiosios katedros (Maironio g. 14).

Pakeliui bus sustota ir sukalbėta maldas už kruvino karo Ukrainoje pabaigą prie Paraskevės cerkvės (Didžioji g., 2), kur, Vilniaus ir Lietuvos metropolito Inokentijaus palaiminimu, meldžiasi Ukrainos pabėgėlių stačiatikių bendruomenė.

Skaisčiausiosios katedroje prie Surdegio Dievo Motinos paveikslo vyks intencinės pamaldos, po kurių tradiciškai visi norintys galės praeiti po stebuklingąja ikona. Be to, tikintiesiems bus įteiktos mažos Surdegio Dievo Motinos ikonos – atminimui apie šios šventenybės atnešimą į sostinę.

Tai jau antras Surdegio ikonos atnešimas į Vilnių per pastaruosius 20 metų. Palaiminus metropolitui Inokentijui, jos atnešimo į sostinę tradicija atgaivinta pernai.

Surdegio Dievo Motinos ikonos istorija susijusi su Surdegio miesteliu, esančiu netoli Panevėžio. Ten, 1530 m., šalia cerkvės, virš ten esančio šaltinio, iš kurio vietos gyventojai sėmėsi vandenį, atsirado ikona. Vėliau ten buvo įkurtas vienuolynas, ir šis stebuklingasis paveikslas tapo pagrindine jo šventenybe. 

Nuo Antrojo pasaulinio karo laikų nuolatinė Surdegio ikonos buveinė yra Kauno Apreiškimo katedra.

Surdegio Dievo Motinos ikonos apsilankymo Vilniuje programa

Spalio 7

8.55 – Ikonos sutikimas Šventosios Dvasios vienuolyne (Aušros Vartų g., 10).

9.00 – Dieviškoji Liturgija Šventosios Dvasios vienuolyno katedroje.

11.15 – Religinė procesija su stebuklingąja ikona nuo Šventosios Dvasios vienuolyno iki Skaisčiausiosios katedros (Maironio g., 14).

11.45 – Intencinės pamaldos Skaisčiausiosios katedroje; galimybė pereiti po šventuoju paveikslu; ikonų dalijimas atminimui ir religinės procesijos dalyvių vaišės katedros šventoriuje.

Spalio 7-13

Pagerbti Surdegio Dievo Motinos ikona bus galima visas jos buvimo Vilniuje dienas, kai bus atidaryta Skaisčiausiosios katedra. Prie stebuklingojo paveikslo kasdien vyks intencinės pamaldos.